Seværdigheder i Frankrig

Et festfyrværkeri af billeder, essenser, dufte, overdådig arkitektur.

Det er den eneste værdige overskrift, når man skal beskrive hvilke seværdigheder der er i Frankrig. Landet er så fyldt med steder, bygninger, huler, parker, oplevelser, at vi her til at starte med kun vil bringe en – alt for – kortvarig gennemgang af de enkelte områders seværdige steder. Der vil så undervejs på turen blive opdateret med de steder vi når at besøge, og som vi ikke kan undlade at fortælle om. Altså en risiko for, at siden bliver utroligt stor – hehe – men vi skal nok sørge for at dele den så I kun er et klik eller to væk fra netop dét sted, der vil kunne tiltale jer bedst.

I Nordfrankrig

I og ved Paris findes udover Versailles, også Fontainebleau, Vaux-le-Vicomte, Breteuil, Thoiry, Courson-parken.

Picardiet udmærker sig med klosterhaven ved Abbaye de Vauclair og slotshaven i Chantilly, udvalgt af Le Nôtre, med den monumentale trappe.

I Østfrankrig

I Bourgogne klosterparken ved Abbaye de Fontenay, og slotsparken ved Château de Cormatin, inspireret af Henrik den 4’s tidsalder med buksbomlabyrinten. I departementet Aube, bør man besøge La Motte Tilly og parken i fransk havestil foran det smukke 18. århundredes palæ. I Jura, nærmere bestemt Salans, genfinder man arven fra de store engelske parker.

I Vestfrankrig

Bretagne giver i parken Parc de Trévarez adgang til en rig samling camelia’er og azalea’er. I Pleugeuneuc byder la Bourbansais-slottet på sin botaniske rute og øen Batz ejer en eksotisk have. I centrum af Rennes findes 16. århundredes haver med maleriske og morsomme scener. Et stort antal haver i Normandiet, Botanisk have i Caen, indrettet på et gammmelt stenbrud og sidst men ikke mindst Claude Monet’s have i Giverny med et væld af blomster og farver og de berømte åkander. I Varengeville, en overdådighed af japanske ahorntræer i blomsterparken Les Moutiers, strækkende sig helt ned til havet.. Der er Pays de la Loire med Doué la Fontaine’s rosenhave, klosterhaven til Fontevraud-klostret og desuden Maulevrier’s Orientalske Park for dem der holder af flora fra fjernøsten.

I Centralfrankrig

Besøg blomsterparken Parc Floral d’Apremont mellem by og slot, Maison Picassiette i Chartres, Kunstindustrihaverne i Bourges. I Limousin ligger Beaumont-du-lac, Parc Vassivière og Biskoppalæets haver i Limoges højt over Vienne’s floddal. Gå en spadseretur i Lyon, Tête d’Or-parken har landskabspartier af sjælden kvalitet med sin sø og rosenhave.

I Sydfrankrig

Aquitaine’s haver og parker repræsenteres med slottet Château de Hautefort, med Villa Arnaga i Cambo-les-Bains, samt ikke at forglemme Bordeaux’s offentlige haver og parker. Se også den smukke iscenesættelse af Pyrenæer-landskaber i Châteua de Laas’ slotspark. I Périgord findes herresædet Eyrignac’s park, et overraskende svar på de store italienske parker. Klosterparken til Abbaye de Fontfroide nær Narbonne, har ældgamle blåregn, oliventræs- og cypreshaver, der gør den til et svar på den hellige Frans af Assisi’s have. En anden oplevelse, bambuslunden i Prafrance med en for Europa enestående Fjernøstenstemning. La Fontaine’s have i Nimes udgør en original helhed centreret omkring oldtidslevn.

I Sydøstfrankrig er det en sand fryd... haver og parker eksploderer af skønhed : Picasso-museets have i Antibes, Phoenix-parken i Nice, Promenades des Alyscamps i Arles for blot at nævne nogle.

Sidst opdateret Wednesday, 10-Dec-2008 15:20:44 PST