Tager du dig selv alvorligt?

Hvis du ikke gør det, hvem skal så?
Hvad skal der til, for at du tager dig selv alvorligt?

Selvværd betyder at være tro mod sig selv og sine egne værdier. Det at tage sig selv alvorligt, at respektere sig selv og det man står for. Hvis vi ikke gør det, så er det meget svært for andre at respektere os og vores værdier og de vil gøre, hvad der passer dem.

Mange af os har udfordringer med vores selvværd og selvtillid. Erfaringer fra livet har måske lært os, at vi ikke er lige så meget værd som andre. Vores grænser og behov er måske ikke blevet respekteret og vi har aldrig lært at respektere os selv.

For at lære at tage os selv alvorligt er det nødvendigt at vide, hvad vi er værd. Det betyder, vi er nødt til at opdage, hvem og hvad vi er.

Som en underviser sagde på et af modulerne:

Hvis man har svært ved at vide hvad man er, er det svært at vide sin egen værdi.

Tag dig selv alvorligt – kend dine værdier

Det betyder blandt andet, at du finder ud af hvad dine værdier er. Hvad er det som er vigtigt for dig, hvad er det som betyder mest for dig? Hvilke kvaliteter i dig selv og andre betyder mest for dig?

Værdier kan afhænge af situation og omstændigheder. Vi kan have nogle værdier som er vigtigst for os i professionel sammenhæng, og have nogle andre som er vigtigst i privat sammenhæng.

Når du kender dine værdier, så gælder det om at øve sig på at være tro mod dem. Stille og roligt prøve at respektere sine værdier mere og mere, i flere og flere situationer og i højere og højere grad. Indtil du ikke længere vil gå på kompromis med dem.

Tag dig selv alvorligt – respekter dine behov

Det betyder blandt andet, at du tager dine behov alvorligt. Dine behov er lige så vigtige som andres, og er nogle du skal prioritere. Selvfølgelig betyder det også, at du skal finde ud af, hvad dine behov er i første omgang.

Behov er det, som en situation/ting giver os, som ligger under alt andet.
Det kan være: “Jeg har brug for et nyt job.” Hvilke behov dækker det? Det kan du finde ud af ved at spørge ind til, hvad det vil give dig. Bliv ved med at spørge ind i det. Find alle de ting som det vil give dig, og for hver ting, spørg ind til hvad det vil give indtil intet nyt kommer op. Så får du opdaget, hvad dine behov er og kan begynde at søge at opfylde dem.

Tag dig selv alvorligt – respekter dine grænser

Det betyder blandt andet at du respekterer dine grænser. Siger fra når noget ikke er ok længere. Det kan være noget så simpelt som at lytte til kroppen og snuppe en lur når du er træt. Det kan være at sige nej tak til at tage ud som du egenligt ikke har lyst til. Det kan være at gå en tur når du trænger til ro.

Tag små skridt af gangen. Øv dig stille og roligt på at sige fra så du respekterer dine grænser. Begynd at sige fra der hvor det er lettest først. Det tager tid at lære nye måder at agere på. Mærk efter, hvordan det føles når du tager dine grænser alvorligt. Mærk forskellen på hvordan det føles når du ikke respekterer dine grænser.

Tag dig selv alvorligt og styrk dit selvværd

Det kan være en lang rejse som bliver taget i små skridt og nogle gange i kæmpe hop. Når vi først er startet på den, så kan vi ikke vende om. Lidt efter lidt begynder vi at tage os selv mere alvorligt, og når vi gør det, så vokser selvrespekten og selvværdet støt og roligt.