Kender du dine kerneværdier?

Vores moralske kompas, tilfredshed med livet og grænsesætning overfor andre er alt sammen afhængig af de værdier vi finder vigtigst.

 

Sande værdier er livskvalitet

Når du først kender dine værdier kan du begynde at tage valg i overenstemmelse med dem. Når vi lever vores liv efter vores værdier, får vi en bedre livskvalitet. Vi bliver mere tilfredse, føler at livet har mere mening og formål, og vi bliver generelt mere glade og positive. Ved at leve efter vores værdier respekterer vi også os selv og vi tager vores behov alvorligt. Resultatet bliver med tiden et højere selvværd.

Er du klar over, hvad der betyder mest for dig?

Vi har nok alle en idé om, hvad der er vigtigt for os og hvad der motiverer os. Ting som tryghed, kærlighed og accept, mulighed for at være sig selv osv. er typiske værdier. Vi kender det også fra jobansøgninger og annoncer, at vi skal være fleksible og omstillingsparate, samarbejdende men også selvstændige, grundige og kreative osv osv osv.

Men hvad er din top 10? Top 5 af værdier. Og lever du dit liv i overensstemmelse med disse værdier? Er dine kerneværdier det samme som din arbejdsplads? Hvad med familien? Parforholdet? Bedste venner? Foreningen?

Chancen er, at de forhold og steder, hvor du føler dig bedst tilpas, er hvor de vigtigste værdier matcher. De relationer og stedet hvor du føler dig utilfreds, er der en stor sandsynlighed for at værdierne ikke stemmer overens. Bare tænk på hvordan en person med kerneværdi “spontanitet” kan komme i konflikt med en som har “orden” som kerneværdi?

Når vi først forstår vores egne værdier, og eventuelt modpartens værdier, er det muligt at finde harmoniske og konstruktive måder at få tingene til at gå op i en højere enhed.

Sådan gør du

 

Find eller lav en liste med værdier, gerne så mange som muligt. Du er velkommen til at bruge den pdf-fil jeg har lavet.

 

Når du har listen, gør du følgende:

 

  • Prioriter alle fra 1-3.
    Gør det hurtigt uden at tænke over det, brug 2-3 minutter.

  • Slet alle dem du har givet prioritet 3.

  • Prioriter alle der er tilbage fra 1-3.
    Denne gang skal der være cirka lige mange af hver prioritet. Igen, gør det uden at tænke videre over det.

  • Slet alle 3’ere.

  • Udvælg 10 af første prioriteterne.

  • Sæt dem i rækkefølge.

  • Slet 5 af de 10.

  • Prioriter dem.

  • Udvælg 3.

  • Set dem i prioritetsorden.

 

Når du er færdig, har du et overblik over dine kerneværdier.

Værdier er delvist afhængige af situationen

Som du lave øvelsen, vil du nok lægge mærke til, at nogle værdier er afhængige af situationen. Hvilke værdier der er vigtigst hjemme er måske ikke de som står øverst på arbejdspladsen. Så det kan være værdifuldt at lave øvelsen igen, med en anden rolle i tankerne.

Vores værdier kan også ændre sig som vi går igennem forskellige faser i livet. Hvis utilfredsheden begynder at ulme igen, så prøv endnu en gang at lave øvelsen.

Download fil

PDF fil med liste over værdier“”