Taknemlighed Giver dig livsglæde

Det at kunne få øje på livets smukke øjeblikke kan være en del af vejen til healing og forelskelse i livet.

Når livet bliver svært kan vi hurtigt blive fanget af alt det, som gør ondt og som er svært. Vi kommer til at fokusere på alt det, som ikke er godt nok, det som mangler, det som er svært osv. Det betyder, at vi ofte bliver blinde for alt det som er godt.

taknemmelighed virker

Forskning viser, at taknemmelighed kan hjælpe med at højne livskvaliteten og vores mentale velvære. Ved hjælp af taknemmelighed kan vi komme i kontakt med vores livsglæde.

Der tales om taknemmelighed og praksisser for at styrke taknemmelighed i mange traditioner. Fra de østlige til de vestlige. Jeg lærte først om det via mit Medicine Path Program som var en del af min shamaniske Stone Medicine læring.

Jeg får livsglæde

Ved at følge øvelserne, fik jeg vendt mit pessimistiske livssyn til et optimistisk. Det betyder ikke, at jeg kun ser alt det gode i livet og lukker øjnene for det dårlige. Men jeg gør det til et bevidst valg, at fokusere på det som jeg er taknemmelig for. Måske man kan sige, at jeg fokuserer på mulighederne i stedet for forhindringerne.

Dermed ikke sagt, at her er svaret på alt det som er svært. Taknemmelighed alene er ikke nødvendigvis nok, til at finde livsglæden og livskraften. Det er derimod et redskab, som kan bringe dig et godt stykke af vejen. Og måske åbne op for, at din indstilling til livets udfordringer ændrer sig. Dermed bliver du bedre i stand til at tackle dem, og få udbytte af andre redskaber.

Få øje på det gode

Det kan være udfordrende at finde de små lyspunkter, når livet er mørkt og svært. Netop i disse omstændigheder, at det er allermest vigtigt at finde de små solstrejf.

Gør jeg en indsats, så er det altid muligt for mig at finde mindst en ting hver dag som lyser op og bringer taknemmelighed. Selv på de mørkeste og mest grå efterårsdage er jeg i stand til at få øje på skønheden i livet. Jeg er nået til et punkt, hvor jeg altid kan finde et lyspunkt. Det er altid muligt for mig, at finde en hel masse ting at være taknemmelig for på ethvert givent tidspunkt. Nogle gange er det selvfølgelig lidt mere udfordrende end andre gange.

kontakten med taknemmeligheden

For at holde kontakten med taknemmeligheden er det nødvendigt at gøre en aktiv indsats . I begyndelsen er det et bevidst valg og kan være et udfordrende stykke arbejde. Med tiden bliver det lettere og lettere at få øje på de ting, som bringer taknemmelighed og dermed glæde. Og i perioder, kan du ligefrem nå dertil, at du helt automatisk føler taknemmelighed for selv de mindste ting i livet.

Jeg oplever også, at når jeg virkeligt går ind i taknemmeligheden, så føler jeg også en ydmyghed. Jeg kan kigge på guleroden på min tallerken og anerkende alt det, som der skulle til, for at jeg kunne få noget at spise. Det liv, guleroden levede, de hænder som bidrog til, at den kunne komme frem til min tallerken og fylde min mave.

Vi er ikke alene

Alt hvad vi gør, er afhængig af andre. Liv bliver givet, for at vi kan leve. Ikke kun via det vi spiser, men bare ved vores rene eksistens. Hver gang vi tager et skridt, så er der liv som går til for at vi kan gå fremad. Alt hvad vi gør, påvirker andre og andre påvirker os. Og uden andre kunne vi ikke leve, og andre kunne ikke leve uden os.

Vores indånding er træernes udånding. Og vores udånding er træernes indånding. Vi nærer hinanden og er afhængige af hinanden. Jeg kunne ikke leve og trække vejret uden træer og andre grønne planter i mit nærmiljø. Kroppens afføring er næring for planterne. Næring som hjælper planterne til at nære os. Igen, en smuk cyklisk bevægelse, hvor vi er afhængige af hinanden.

Og sådan kan man finde utallige eksempler på, hvordan vi som en del af naturen og en del af livet er en del af hinanden, og har brug for hinanden. Mennesker og natur. Mennesker og mennesker imellem. Mennesker og samfund osv osv osv.

Forbindelsen til livsglæden og essensen

Bare det at dvæle ved den tanke rører mig dybt. Jeg bliver fyldt med en taknemmelighed for livet omkring mig, og en ydmyghed for min plads i livets cyklus.

Der er i bund og grund så mange ting at være taknemmelig for. Når jeg forbinder mig med den følelse, så bliver livets besværligheder sekundære. De er udfordringer som kan være svære, men de definerer ikke min plads i livet, ej heller hvem og hvad jeg er.

Jeg er med andre ord i dyb kontakt til min indre kerne, min essens. Det som også kaldes ånd eller sjæl, det højeste selv, buddha natur, Kristus energi, kærligheden, lys osv. Når jeg er i kontakt med mit indre lys, min kerne og essens. Når jeg er i kontakt med universet og alt som er. Så er det, at jeg føler livskraften bruse og livsglæden fylde mig med sang.

De er alle sammen følelser, som har fundament i min følelse af taknemmelighed.

Øvelse: styrk din taknemmelighed

Det at holde en taknemmelighedsdagbog kan være et transformerende skridt.  Den kan hjælpe dig til at se de gode ting i livet, selv når alt er svært og smertefuldt. Resultatet kan blive, at du vender opfattelsen fra halvt tomt til halvt fyldt.

 1. Brug en lækker notes- eller dagbog, gerne en der er lidt speciel. 
 2. Hver aften bruger du 5-10 minutter på at side og tænke dagen igennem. 
 3. Skriv 5 ting du i dag er taknemmelig for ned i din dagbog. 
 4. Du må ikke gentage noget du allerede har skrevet ned tidligere. 
 5. Gør det til en vane, som du gør hver dag

Tips til øvelsen

 • Øvelsen er mest effektiv, hvis du skriver i hånden. For nogle kan det bullet-journalisering, sketch-noting og andre kreative udtryk understøtte processen. Det vigtigste er, at du gør det til din egen meditative taknemmelighedstid.
 • Prøv at få øje på alle de øjeblikke, hvor du oplever taknemmelighed, også de, som bare har varet 5 sekunder. Det er ligegyldigt, hvor stort eller småt øjeblikket har været. Det vigtigste er, at du får øje på de ting, som du er taknemmelig over.
 • Hvis det er svært at finde 5 ting, så start med 3 ting, eller en ting. Det gælder om at få opbygget vanen og at få øvet dig i at få øje på de små ting i dagligdagen som gør dig taknemmelig.
 • Med tiden, udfordr dig selv, og end op med en liste på 10 ting som du er taknemmelig for hver dag.
 • Du må ikke gentage en ting du er taknemmelig over, men du må godt tage forskellige situationer med samme genstand.
  Fx taknemmelighed for vand kan fx. blive til:

  • Det kolde glas vand som slukkede tørsten.
  • Vandet i bruseren som vækkede mig.
  • Det varme vand i hanen som gør det rart at vaske sig.
  • Der kølige vand på en varm sommerdag på stranden. Osv.
 • Hvis du glemmer det en dag, så tilgiv dig selv, og gør det dagen efter.
 • Vær blid mod dig selv, og gør det så godt som du kan.

Brug dagbogen på mørke dage

En gang imellem, når livet bliver mørkt, så kan du finde dagbogen frem og læse, hvad du har skrevet på andre dage.

Ved at se, hvordan du har haft det på andre dage, kan nutiden sættes i perspektiv. Det kan hjælpe dig til at vide, at mørket kun er midlertidigt. Samtidig bliver du også mindet om, at øve dig i at finde de små ting i livet som der er at være taknemmelige over.

I dag er jeg taknemmelig For

 1. Mælkebøtten i november som fik mig til at smile på min gåtur.
 2. Den smukke morgen før solopgang.
 3. Gode studiekammerater som træder til med hjælp.
 4. Min hunds tandsmil som får mig til at smile.
 5. Mig selv og der hvor jeg står i livet nu med alle de healinger og udvikling som jeg er gået igennem.

Hvilke 5 ting er du taknemmelig for i dag?