Din vej til psykisk velvære

Det er muligt at opbygge sin psykiske modstandskraft overfor livets udfordringer. Ved at indarbejde nogle få rutiner i hverdagen, kan dit psykiske immunsystem styrkes. Resultatet bliver større livsglæde og sand viden, at det hele nok skal gå.

MIN PLAN for psykisk velvære

Min egen plan for velvære og en sund, modstandsdygtig psyke inkluderer nogle rutiner, som jeg forsøger at nå hver eneste dag. Det er ikke så vigtigt, hvor lang tid jeg bruger på hvert punkt hver dag, det vigtigste er, at jeg får det gjort.

Nogle dage har jeg måske kun 5 minutter til at være kreativ, 10 minutter til at meditere, og jeg glemmer lige at skrive dagbog. Det er også ok. Det gælder om, at få opbygget nogle nye rutiner og få dem til at være en del af hverdagen.

Vær kærlig mod dig selv, vær tilgivende og accepter, at ingen af os er perfekte.  Sæt kun så mange punkter på din egen plan, som du ved at du kan være tro mod lige nu.

Jeg siger tak som det første

Hver morgen lige når jeg vågner, eller så snart som jeg husker det, siger jeg tak. Det er en tak til alt det liv som er givet til mig, for at jeg kan leve i dag. Det gælder fra kornet på marken som er i min  morgengrød. Maden jeg vil spise resten af dagen. Det liv som gik til for at jeg har tøj på kroppen og tag over hovedet. Det liv som jeg ved uheld og uvidende kommer til at tage bare ved at gå en tur i skoven, osv. Når jeg rigtigt tænker over det, så bliver jeg meget berørt. Der er rigtigt meget liv som direkte og indirekte bliver påvirket bare fordi jeg lever og er til.

Øvelsen giver mig en dyb taknemmelighed og ydmyghed. Jeg bliver meget bevidst om, at vi alle er forbundet og er afhængige af hinanden.

Ud i naturen

Efter morgenmaden går jeg altid en tur i naturen med min hund. Jeg står op en time tidligere, hvis det nødvendigt. Jeg vil være sikker på, at jeg kan nå mindst en times gåtur i skoven.

Det er en prioritet og jeg tilpasser sengetider og planer så det kan nås.

På  min morgentur finder jeg ro, bliver et med naturen og kommer på plads i verdenen. Det er også ofte her, at jeg får inspiration og indsigter som jeg kan bruge i mit liv. Naturen virker helende for min psyke og følelser, og rent fysisk er det sundt for min krop. Rytmen ved at gå en tur beroliger nervesystemet, og der er mange fordele ved naturen for vores velvære og helbred.

Alter og meditation – en spirituel praksis

Jeg har også lovet mig selv, at jeg skal til alteret hver dag, om det bare er 5 minutter. Her smudger jeg, mediterer og laver prayer ties – en praksis jeg lærte igennem Stone Medicine og min træning ved Jenny Ray.

Det er her, at jeg kan forbinde mig med højere kræfter og bede om hjælp, eller sige tak for noget. Det er her jeg kan lufte mine tanker og følelser omkring det som foregår og finde ro og balance. I forlængelse af alteret skriver jeg ofte dagbog. Her nedfælder jeg tanker, følelser, indsigter og alt hvad der fylder. Det at skrive er med til at sætte ting på plads for mig, og integrere ny viden og forståelse.

Min spirituelle praksis har givet mig så meget godt over de sidste 12 års tid. Det er igennem min praksis at jeg har opbygget hele fundamentet for my psykoterapeutiske praksis – både som student, terapeut og min egen udvikling og egenterapi.

Tid til kreativitet

Hver dag prøver jeg også at finde tid til at være kreativ.

Heldigvis er der rigtigt mange måder at være kreativ på. For mig kan min kreativitet udfolde sig igennem madlavningen, min sketchnoting, at skrive dagbog, skrive dette blog-indlæg og at tegne. Kreativiteten kan også komme til udtryk når jeg flytter rundt og indretter herhjemme, når jeg planlægger årets højbede eller en workshop.

Jeg har også malet og gået på kunstakademiet – noget jeg helt sikkert skal igen. Jeg har strikket og hæklet, arbejdet med læder, lavet smykker, snittet i træ og meget mere. Det hele kommer an på humør, inspiration og hvad der lige fanger interessen.

Bare husk på, at gør noget hver dag, og vær opmærksom på, at nu bruger du din kreativitet. Nu skaber du noget lystfyldt og med glæde, noget som tillader dig at udfolde dig og lege med skabelsesprocessen. Når madlavningen bliver en sur pligt er der ikke længere kreativ leg med i det.

Hvis du rigtigt skal forkæle dig selv, så invester i et kursus eller højskole-ophold, hvor du skaber eller lærer noget du altid har ønsket at gøre. Det vil fylde dig med livsenergi og glæde, og dermed psykisk modstandskraft.

Få tid til leg og hvile

At finde tid til leg og hvile er vigtigt for mig. Der skal bare være plads til at gøre noget, som ikke har noget formål. Hvile for at tage mig af mig selv og samle energi, leg for at oplade batterierne og få kontakt til livsglæden. Hvile har fyldt mest her i vinters, da jeg har været meget træt. Men der bliver også plads til leg.

Leg er, når man gør noget der ikke har et formål eller produkt, men som man gør fordi det er sjovt og dejligt.

Som familie kan vi lide at spille spil sammen, og alene spiller jeg små spil på telefonen eller computeren. Risikoen med at spille alene på computer eller telefonen er, at det også er noget jeg gør, når jeg keder mig eller føler mig nedtrykt. Jeg skal være opmærksom på, at jeg ikke spiller for at dulme følelser og savn, men at jeg spiller for at slappe af og hygge mig.

Syng og dans dig til psykisk overskud

Sang og dans er balsam for sjælen og vores psyke. Det er en direkte kontakt til livsglæde og autenticitet. Det er at give slip på pres og forventninger. Det er at give slip på på hvad andre synes og tænker, Det er at bare gå med det, som er rigtigt og sandt for dig lige nu.

Dette punkt er nok det, som kan være det mest udfordrende for mig at få gjort hver dag. Det er noget jeg skal huske mig selv på at gøre.

Herhjemme hører vi normalt ikke radio eller musik, især ikke når jeg er alene hjemme. Jeg sætter for stor pris på stilheden og roen, og jeg finder, at musik kan forstyrre min fordybelse og mit arbejde – så som mit skriveri.

Så jeg arbejder aktivt på at få mere sang og dans ind i min dagligdag. Dansen kommer helt af sig selv når jeg sætter musik på. Jeg kan ikke lade være, for jeg elsker at danse. Sangen kommer nogle dage på min morgentur i skoven, men typisk ellers kun, når jeg sætter musik på.

Jeg øver mig stadig, og jeg skal nok nå at få musik og dans ind som en daglig nydelse og punkt for at opbygge min psykiske modstandskraft.

Projekter – lidt uden for nummer

Dette er ikke et egenligt punkt for den psykiske velvære, og alligevel.

For mig personligt, er det vigtigt at jeg gennemfører nogle projekter som står mit hjerte nært. Jeg kan være udfordret med at gennemføre ting. Jeg er rigtig god til at få idéerne, men at få dem ført ud i livet er noget jeg stadig øver mig på. Derpå min plan for at opbygge min psykiske velvære og modstandskraft. Jeg vil finde tid til dem hver dag, om det bare er 5 minutter om dagen!

Lige nu har jeg to hjertebørn. Den første er, at der er en bog som venter på at blive skrevet, så den prøver jeg at arbejde på hver dag. Om det bare er noter, et par afsnit, kapitel layout eller noget fjerde gør ikke noget. Men jeg skal have fingrene i den hver eneste dag. Så skal jeg nok blive færdig med den en dag.

Det andet vigtige projekt er at få min psykoterapipraksis op at stå. Den slags tager tid, og som 3.års studerende har jeg heldigvis noget tid endnu. Tiltag jeg gør der kan være små ting som at poste en meme på Instagram og Facebook, det kan være at skrive en blog-artikel. Men også alt studierelevant falder under den her praksis. Igen, det gælder om at gøre noget hver dag, bare en lille smule. Så drukner jeg ikke under presset.

Nærvær med andre styrker psyken

Nærvær med andre er dybt kan være nærende og meget helende for vores psyke. Det er i relation med andre, at vores sår skabt af andre kan heles – som min terapeut ynder at sige.

Mit sociale liv er ikke det mest udadvendte, så det er et område jeg øver mig på at blive bedre til. Jeg er i fuld gang med at turde være mere sårbar, og forsøge at opbygge sunde relationer og venskaber.

Den daglige praksis består fx i række ud og prøve at skabe nye venskaber eller fordybe bekendtskaber. Det kan være at sidde i sofaen med TVet slukket og snakke med dem jeg deler hus med. Det kan være en dyb samtale på Discord eller Messenger. Det kan være et telefonopkald til min mor, eller bare at få øjenkontakt med den fremmede jeg møder på gaden når jeg er ude at gå.

Hvis alt andet glipper, så har jeg min hund, som jeg kan være nærværende med og øve mig på at blive bedre til at være i nuet. Det er alt for let at blive fanget af tanker om fortid eller fremtid, og glemme det som der er lige her og nu.

Nærvær er ikke kun en øvelse i at være nærværende med relationer, men også at være nærværende med sig selv.

Taknemmeligheds praksis inden sengetid

Endelig, så afslutter jeg dagen med at skrive i min taknemmeligheds-dagbog.

Hver aften, inden jeg går i seng, efter at jeg har børstet tænder, så sidder jeg lige en stund og tænker dagen igennem. Jeg finder alt det gode der har været, som jeg er taknemmelig for. Det gælder både stort som småt.

Jeg er taknemmelig for den måde hunden fik mig til at grine på. Jeg er taknemmelig for, hvordan min terapeut hjalp mig. Jeg er taknemmelig for at mit barn delte noget meget sårbart med mig. Jeg er taknemmelig for solens varme på min kind. Jeg er taknemmelig for rent koldt vand i hanen, osv.

Taknemmelighed er en praksis. Det er en muskel man kan opøve, og efter en tid, så kan det blive lettere og lettere at finde noget at være taknemmelig over, selv når livet er pisse hårdt.

Når taknemmelighed er en del af ens liv, så bliver der plads til forelskelsen i livet. Der bliver plads til den ægte livsglæde.

Det betyder ikke, at livet er let og smerteløst, for det er stadig hårdt. Men der ligger en ressource og styrke som man kan tappe ind i og så knækker man ikke i livets storme.

Din plan til psykisk velvære og modstandskraft

Lav din egen plan for at opbygge og styrke din velvære og psykiske modstandskraft. Find hvad der er vigtigt for dig nu, og implementer kun så mange som du har overskud til lige her og nu.

Du kan altid justere på planen og tilføje flere punkter som du får mere energi og overskud.

Vær blid og kærlig mod dig selv, og giv det tid.

Her er nogle forslag til punkter som du kan inkludere:

Lad der være tid til:

 • Stilhed og ro, fx meditation og alenetid
 • Sang, musik, dans og latter
 • Kreativitet i alle dens afskygninger
 • Leg og hvile
 • Meningsfyldt arbejde; kan sagtens være igennem hobbier eller frivilligt arbejde
 • Nærende kost, motion og nok søvn
 • Natur, kunst og skønhed
 • Sunde og nærende relationer
 • Kend dine værdier og vær autentisk
 • Vær kærlig og tilgivende overfor dig selv
 • Praktiser taknemmelighed