Drømmetydning kan være en stor del af psykoterapien. Ofte er drømme beskeder fra vores underbevidsthed. De kommer for at gøre os opmærksomme på hvad der rører sig i vores indre, og hjælpe os med at forstå det. For mig som terapeut er det mit job at hjælpe min klient til at forstå sit eget drømmesprog, da kultur, erfaring og spiritualitet gør at to personer aldrig vil få ens budskab fra samme drøm. Jeg arbejder med tre typer af drømme; dagsrest, psykologisk og spirituelle drømme.

For at skabe varig og ønsket forandring i vores liv er det nødvendigt at gå igennem adskillige skridt og arbejde med mange områder. Det er ikke nok at få øje på, hvad det er vi gerne vil forandre i livet. Det er også nødvendigt at vide, hvordan vi kan forandre det, at udvikle kompetencerne, at håndtere vores angst og modstand, at acceptere at vi kan fejle og meget mere.

To Walk in Beauty er et indiansk udtryk. Det betyder at gå med Skaberen, at gå med livet, at gå med accepten. Hvor du er din essens lige her og nu og hvor du er autentisk og tro mod dig selv. Hvor du har renset alle de ting væk, der har spændt ben og har holdt dig tilbage fra at være dig selv. Der har holdt dig tilbage fra at bringe sjælen helt hjem. Hjem i din krop. Hjem hvor den hører til.

Der er altid en sorgprocess involveret, når der sker ændringer i livet. Det er lige meget om det er positive eller negative. De åbenlyse sorger, som når vi mister en kæreste vi holder meget af, et familiemedlem dør, børnene flytter hjemmefra. Der er en tristhed og en sorg i det. Men der er også en sorgproces over alle de positive ting. Over et stykke jord ryddet der bliver ryddet for fine blomster, så man kan så og plante noget nyt.

Vores moralske kompas, tilfredshed med livet og grænsesætning overfor andre er alt sammen afhængig af de værdier vi finder vigtigst. Når du først kender dine værdier kan du begynde at tage valg i overenstemmelse med dem. Når vi lever vores liv efter vores værdier, får vi en bedre livskvalitet. Vi bliver mere tilfredse, føler at livet har mere mening og formål, og vi bliver generelt mere glade og positive.

Hvor mange gange vågner vi ikke om om morgenen, de flygtige billeder fra drømmen smutter ud mellem vores fingre. Vi rækker ud efter mobilen og straks er drømmen væk. Tankerne kører omkring dagens gøremål, om de seneste nyheder og hvad vores venner deler i deres feed. Den selv-indsigt og forståelse, de beskeder drømmen havde til os forsvinder lige så snart vi tillader noget udefrakommende at distrahere os.

Disse ord kom til mig i morges som jeg vågnede og lyttede til den lille stemme som sagde jeg skulle tage dagbogen og skrive i stedet for at tjekke Facebook på telefonen. Uden alle forstyrrelserne har vi kun os selv. Vi kan ikke længere gemme os bag distraktionerne. Og vi bliver tvunget til at se på os selv som vi er. Det som dulmer og dræber vores tilstedeværelse.
Det gør os til ikke-levende.

Når de ydre forstyrrelser og input er væk, så kommer vi virkeligt til at mærke, hvad der sker indeni lige nu. Når man floater ligger man i dejligt varmt saltvand, og alle ydre stimuli er væk. Det er stille og mørkt. Her er det muligt at komme fuldstændigt hjem til sig selv og mærke sin krop. Der er intet som forstyrrer i en time. Dette er en unik chance for at blive fuldstændig opmærksom på og være tilstede i nuet.

Selvværd betyder at være tro mod sig selv og sine egne værdier. Det at tage sig selv alvorligt, at respektere sig selv og det man står for. Hvis vi ikke gør det, så er det meget svært for andre at respektere os og vores værdier og de vil gøre, hvad der passer dem. Mange af os har udfordringer med vores selvværd og selvtillid. Erfaringer fra livet har måske lært os, at vi ikke er lige så meget værd som andre.

Ved du, hvad der virkeligt nærer dig? Hvad der skal til for at du får fyldt batterierne op? Hvilke behov det er som skal dækkes for, at du får masser af overskud? Hvis vi ikke finder og gør hvad der nærer os, så dræner vi langsomt batterierne. I værste fald kan vi ende med udbrændthed og stress. Ved at kigge på de ting som vi nyder at lave, som fylder os med glæde og energi, kan vi finde frem til de kvaliteter som nærer os.

Vi er mere end vi tror. Mere end vores krop, mere end vores følelser, mere end vores tanker. Der er en kerne i os, som altid er det samme, en essens som er vores basale jeg. Det er vigtigt at lære, at vi er mere end vores krop, vores følelser og vores tanker. For ved at lære den sandhed, kan vi distancere os fra det reaktive sted, og i stedet begynde at arbejde kreativt med disse sider i os selv. Hermed kan vi gøre vores følelser til  vores hjælpere, i stedet for at de bliver vores identitet.

Har du nogensinde lagt mærke til, at du opfører dig forskelligt og har forskellig personlighed afhængig af situation, omstændigheder og de mennesker du omgiver dig med? Måske bliver du barnlig eller kritisk? Vi består af en hel masse delpersonligheder, som skiftes til at tage over afhængig af situationen. Nogle gange tager de fuld kontrol, andre gange er de bare en stemme i hovedet, som let kan sættes tilside.

Det er vores tanker omkring et emne der bestemmer, hvordan vi føler og har det. Rene følelser er til stede i nuet og flygtige af natur. Hvis vi er i stand til at mærke og observere vores følelser rent, uden at tankerne kommer ind, så er følelsen som regel hurtigt overstået. Når tankerne kommer ind, så gør de emotionen stærkere, og det gør tankerne stærkere og vi kommer ind i en selvforstærkende spiral, hvor det kan blive værre og værre.